the garden of Pipo's castle, ozora

name of project: Pipo's Castle garden in Ozor
location: Ozora
year of  design / realization:    2012/2015                  
landscape architects: Boros- Orosz Orsolya, Kovács Árpád, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika  
architects: T.Á.M. Építésziroda Kft.     

photos: http://pipovarkastely.hu/galeria/

The Castle of Ozora was built by Filippo Scolari (1369–1426), refered to as Pipo of Ozora - the son of a merchant family in Florence. The castle resembles renaissance characteristics that is folowed up in the design of the garden.

A környezetrendezési koncepció, a konkrét információ hiányában, abból a feltevésből indul ki, hogy mi lehetett itt az ozorai várkastély környezetében, annak függvényében, hogy a felépülése utáni időszak viszonylag békés volt, mely kedvezhetett a kertkultúrának. Fontos információként szolgálhat az a tény, hogy Pipo firenzei származása miatt már ebben az időben (Magyarországon a középkori kertkultúra időszakában) reneszánsz gondolatok mentén alakíthatta kertjét. Azonban Pipo szinte állandó távolléte, és a történeti kutatásban leírt kertépítészet történeti ismeretek alapján az valószínűsíthető, hogy a várkastély és a várfal közti terület alapvetően a mindennapi életet szolgálta. Lényegében egy gyepes terület lehetett, mely lovagi tornák helyszíne is volt. Azonban Ozorai Borbála, a várúrnő jelenléte valószínűvé teszi egy kisebb méretű fűszer, illetve gyógynövénykert jelenlétét is a területen. A kutatásoknak megfelelően a várkastély körül egy nagy gyepes felület képezi a kert alapját, mely a várfaltól eltartva jelenik meg.

Ennek köszönhetően a várfal mentén a terület körbejárhatóvá válik, így a bástyák is megközelíthetővé válnak. A 18. században felújított homlokzat főbejáratához a fogadótér egy letisztult, korabeli utalással mai stílusban kerül kialakításra. A gyepfelületben egy raszter rendszer sejlik fel, jelezve a geometrikus rendszerben kialakított kert egykori meglétének lehetőségét. Ebben a kétdimenziós rendszerben kerül kiemelésre az a két lehetséges kerthasználat, mely valóban nagy eséllyel lehetett ezen a területen. Az egyik, a kastély keleti oldalán, a lovagi torna kertje, mely egy nyitott, land-art szerűen kialakított tér. Ez a rész fejezi ki Pipo jelenlétét a kertben. A fagerenda építmények célja az idelátogató gyerekek számára olyan tereptárgy kialakítása, ahol a lovagi tornák térben is gyakorolhatóak. A másik megjelenő kert maga Ozorai Borbála elképzelt haszon- és fűszerkertje, mely fal az észak-keleti tornya mellett foglal helyet. A külső, várfalon túlikertekben gyümölcsös, szőlős, illetve levendulás kerül kialakításra a korabeli használatra reflektálva.