Adyliget park

projekt hivatalos neve: Adyliget park
helyszín: Budapest
tervezés kezdete/kivitelezés: 2017/2018
tájépítész tervezők: Horváth Bettina, Kovács Árpád, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika

A tervezési helyszín Budapest II. kerületében található Adyliget park, mely a helyiek életében jelentős szerepet játszik. A II. Kerületi Önkormányzat a megújításhoz a lakók segítségét kérte: a nyitópikniket követően irodánk egy 7 hetes workshop során közösségi tervezés keretében, a lakókkal közösen készítette el a koncepció tervet.

A park meghatározó karaktere az erdős,ligetes körgyűrű, mely körülöleli a belső rétet.  Legfontosabb meglévő aktív funkciója ajátszótér és a sportpálya volt. A tájépítészeti koncepcióban célunk egyrészt ameglévő funkciók erősítése, gazdagítása, másrészt a hiányzó közösségi terekkialakítása volt. Az útvonalak racionalizálásával és a funkciók megfelelőpozícionálásával alakítottuk ki az új térstruktúrát, melynek célja, hogy egyjól működő, természetközeli karakterrel rendelkező park alakuljon ki, melyazonban a zsúfolt funkciók helyett nagyvonalú szabad terekből építkezik.

Az így kialakult térszerkezet fő funkcióit kétcsoportra oszthatjuk használatuk szerint, a természetközelibb, nyugodtabb és azaktív funkciók. Az első csoportba tartoznak az emlékpontok a meglévő ésjövőbeli műemlékek körül, a természetben való pihenést szolgáló intim pontok,illetve a kutyás pihenő. Az aktív funkciók kialakításánál szintén fontos volt atermészetes anyaghasználat és a környezetbe illesztés, ide tartozik a többkorosztályos játszótér, a sportpálya és a két funkciót összekötő találkozó tér.