Újirány csoport

New Directions Landscape Architects

"A technológia, a tudományok, a gazdaság és a média által diktált felgyorsult fejlődés a társadalmi igényekben is állandó változást eredményez. Az idő szerepe a tértervezésnél átértékelődik, hiszen olyan rugalmas tervkoncepció kialakítása válik szükségessé, mely illeszkedni tud a változó igényekhez. Megnő a koncepció szerepe, mely egyben hitelesíti is az adott tértervet. Koncepcióink az adott helyszín és az idő koordinátái által meghatározott pontok, melyek az idő vagy a helyszín függvényében új értéket hoznak létre, de mint kiindulási pontok egy új terv részévé válhatnak, biztosítva a kontinuitást. Ha ezeket leképezzük egy koordináta-rendszerben, akkor olyan vektorokat kapunk, melyekben az adott koncepció mint kiindulási pont, az általuk inspirálódott új tervek pedig a belőle kiinduló irányt jelölik meg. Így jöhet létre a rendszerben az új irány."

– Újirány csoport 2002

Az Újirány csoport 2000 októberében alakult, a Millenáris Park tervezésére. Az eredetileg fiatal építészek és tájépítészek által alapított csoport célja, hogy tagjai folyamatos önképzés által tudjanak reagálni a körülöttünk lévő folyamatosan változó világra, mely az egyes tervek elméleti alapját képezik. A csoport alapító tagjai Kovács Árpád, Lendvai Gábor, Muszbek Johanna, Pozsár Péter és Tihanyi Dominika. 2006-ban az Újirány csoport két részre válik szét: UI Landscape Architects (Kovács Árpád, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika) és UIArchitects (Muszbek Johanna, Pozsár Péter). 2010-ben az UiArchitects a Hello Wood formációba integrálódik, így 2010 óta az Újirány csoportot az Újirány Tájépítész Kft. alkotja.

Ennek megfelelően a csoport munkássága ma elsősorban tájépítészeti-köztérművészeti vonatkozású. A munkák kiterjednek kertépítészeti, térépítészeti, nagyobb léptékű tájépítészeti, installáció, valamint szociálisan elkötelezett köztéri művészeti feladatokra is. E tág keretek közti mozgás biztosítja azt a nyitottságot és interdiszciplinaritást, amely a különböző léptékű tervek kialakításában fontos szerepet játszik. A munkák közös jellemzője az erős konceptualitás, mely a helyszín és idő által felvetett kérdésekre reagálva képezi a terv alapját, és határozott irányt jelöl ki a formai megoldásokat illetően. A csoport különös figyelmet fordít a városi regenerációs folyamatok strategiális tervezésének új, szociális irányainak tanulmányozására, illetve aktív szerepet vállal azok kidolgozásában is. Ennek szellemében fontos és szerves része munkánknak a nemzetközi tájépítészeti diskurzusban való részvétel különféle nemzetközi szakmai fórumok formájában (workshopok, konferenciák) akár meghívott előadóként, konzulensként vagy meghívott résztvevőként.

Csoportunk tagjai, mint fiatal 40 év alatti szakemberek, 2004-ben Magyarországot, és azon belül az építész szakmát képviselték az Európai Unióhoz csatlakozó országoknak meghirdetett angliai protokolleseményen és az “Urban Regeneration” című konferencián. Meghívott előadókként olyan neves intézményekben tartunk előadásokat, mint az Institute of Contemporary Arts-London, a Royal Institute of British Architects vagy a Swedish Architecture Association. Munkáinkat, illetve munkásságunkat számos díjjal jutalmazták az utóbbi évtizedben.

Korábbi tájépítészek: Lendvai Gábor, Cinki Dorottya, Thurnay Dorottya, Lukács Katalin, B. Orosz Orsolya,  Vidács Bori,
Nyitrai Kata , Barcsay Gergő,  Horváth Bettina
Korábbi építészek: Muszbek Johanna, Pozsár Péter

Díjak:

2016 – FIABCI-díj közterületi rehabilitáció kategória: Teleki tér, 1. helyezés

2015 – Az Év Tájépítésze Díj - Újirány Tájépítész Kft.

2013 – Az Év Tájépítésze Díj MÖFÖSZ különdíja: Tihanyi Dominika

2013 – Magyar Köztársaság Lovagkereszt Érdemrendje - Kovács Árpád

2010 – Magyar Szabadalmi Hivatal Milleneumi díja, Újirány csoport

2009 – Az év kertje díja: Paulay Ede utca, 2. helyezés

2009 – Az év kertje díja: Balatonakarattya, Családi ház kertje különdíj

2009 – ASLA-díj, kommunikáció kategória: „Ön itt áll” c. köztéri alkotás

2007 – Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt - Muszbek/Tihanyi

2004 – Young ProffessionalsinArchitecture - Muszbek/Tihanyi

2003 – Figyelő díj, Millenáris Park

2001 – Budapest főváros építészeti nívódíja, Millenáris Park