Hódmezővásárhely sétálóutca

projekt hivatalos neve: Hódmezővásárhely sétálóutca
helyszín: Hódmezővásárhely
tervezés kezdete/kivitelezés: 2005/2012
területnagyság: 10.000 m2
tájépítész tervezők: Kovács Árpád, Lukács Katalin, Thurnay Dorottya, Tihanyi Dominika
kivitelező: Schmidtgép Kft.

A tervezési terület Hódmezővásárhely fő utcája, mely a város fő terével a Kossuth térrel szerves kapcsolatban áll. A vízió a 275 m hosszú és 27 méter széles, most rendkívül forgalomterhelt út új, étellel teli sétálóutcává alakítása.

A koncepció lényege egy jól átlátható térsor létrehozása, ahol a részletmegoldások olyan cizelláltságot és logikai rendet tükröznek, mint ami a népi hímzésekre is jellemző. Cél egy elegáns és otthonos fő utcát létrehozni, amely részletképzésében és anyaghasználatában reflektál a műemléki környezetre, de a mai igényeket is kielégíti,

így teret adva a helyi igényeknek, melyek részben a civil értelmiségiek részéről lettek megfogalmazva, illetve amelyekre a helyszínen végzett felméréseink világítottak rá. Ezek szerint igény van közösségi programokat szolgáló terek kialakítására, melyek egyidejűleg szolgálják az idős és fiatal generációt. A város számára fontos cél a fiatalok megtartása, melynek egyik fontos eszköze lehet az új, lehetőségekkel teli, ’minőségi helyteremtés’.