Holdudvar Park

projekt hivatalos neve: Holdudvar park
helyszín: Budapest
tervezés kezdete/kivitelezés: 2016/2018
tájépítész tervezők: B. Orosz Orsolya, Kovács Árpád, Szohr Gábor, Vidacs Borbála, Seprenyi Ágnes

A Holdudvar park az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által 2015-ben indított közösségi tervezések sorában a mintaprojekt volt, valamint abban is úttörőnek számít, hogy 2018-ban megkezdődött a terv kivitelezése.

A park, mely nevét a holdbéli tájat idéző dombokról kapta, lakótelepi környezet szívében elhelyezkedő közterület, állapota a tervezés megkezdésekor is jó adottságokkal bíró, egykori körültekintő tájépítészeti munka eredménye volt, ám a környező háztömbökben lakó közel 4000 ember intenzív használata erőteljes minőségromláshoz vezetett az átadás óta eltelt 40 év alatt. Egy héten át tartó kérdőívezés és egy nyitópiknik után került sor arra a 7 hetes workshopra, melynek keretében a lakókkal közösen kidolgoztuk a koncepciótervet, ami alapján sikerült pályázati forrást nyerni a kivitelezésre, végül pedig 2019 júniusában adták át a kész parkot. Egy sokszínű, minden korosztály igényeit kielégítő használati lehetőségek integrált rendszerben történő megteremtése volt a cél, hiszen a közösségi élet felpezsdítéséhez a lehető legtöbb interakció szükséges.

A park alapvetően a meglévő adottságok (dombok, faállomány) megtartásával, annak minden pozitívumát kihasználva került áttervezésre. Ennek megfelelően a fő funkcionális térrészek továbbra is a különböző méretű és magasságú dombok között kaptak helyet. Bizonyos funkciók helye megfelelő volt, csak a minőségükön kellett javítani, míg másokat áthelyeztünk, illetve új funkcióknak is helyet kellett találnunk. A fő funkcionális egységek a központi tér a vízjátékkal, színpaddal és a teraszokkal, a pihenősétány, a játszótér, melynek témája a Holdra szállás, a tini-rész és csúszdapark, a sportkert, a játszósétány és a hátsó-kert, illetve az egész parkot körbeölelő futóút.