Hungária Fürdő kertjei

projekt hivatalos neve: Hungária Fürdő kertje
helyszín: Budapest
tervezés kezdete/kivitelezés: 2009/2010
területnagyság: 700 m2 + 200 m2 tetőkert
tájépítész tervezők: Kovács Árpád, Lukács Katalin, Thurnay Dorottya, Tihanyi Dominika, UILA Kft.
építész tervezők: Petúr Stúdió - Hegedűs Péter, Nirmana - Vékony Péter
világítás: Medence csoport Bt. - Terebessy Tóbiás
kivitelező: Titina Kft.

A Hungária fürdő belső udvarai (a medencés udvar és az étterem terasz udvara) olyan mélyárnyékos terek, amelyek a kialakított sűrű árnyéki növénykiültetéssel egy erdei tisztás hangulatát idézik meg. Éjszaka ez az erdei környezet egy elvarázsolt erdő képét veszi fel, melyben különféle mesterséges formációk, lények elevenednek meg, az éjszakai világítás segítségével.

Koncepcionálisan a kert súlypontjában egy -éjszaka lilás fényben úszó- úgymond mesefa áll, melynek sarjai a kert egyéb területein is előtörnek a talajtakaró növények közül. Emellett apró szentjános bogarak hangulatát idéző – szintén lilás- különböző magasságban, pontszerűen megjelenő fények erősítik a kert meseszerűségét. Az alap elgondolás lényege, hogy a megszokott előre gyártott lámpák helyett egyedi kialakítású, a kert koncepciójából fakadó, úgymond „világító szobrok” biztosítsák a kert megvilágítását, melyek a kert díszei is egyben.

Különös fontossággal bír ez a gondolat, mely az egyedileg gyártott, művészi elemek és az tájépítészet szoros összeszövését tűzi ki célul, mely a Hungária fürdőhöz kapcsolódva a szecesszió korát idézi meg - természetesen nem formai, hanem gondolati értelemben. A tetőteraszon, mely a wellness teréhez kapcsolódik, homogén díszfű növénykiültetés képezi a pesti tetők előterét.