Könyvtár és Tudásközpont környezete

projekt hivatalos neve: Könyvtár és Tudásközpont környezete
helyszín: Pécs
tervezés kezdete/kivitelezés: 2007/2009
területnagyság: 5300 m2
tájépítész tervezők: Kovács Árpád, Lukács Katalin, Tihanyi Dominika
építészek: Balázs Mihály, Tarnóczky Tamás

Korunk, mint egy „újra reneszánsz” az információhoz való hozzáférés új perspektíváját hordozza magán, és a könyvtár épülete, mint a tudás és az információ épülete egy sűrűsödési pontja ennek a tematikának. Mi lehet a kert szerepe ebben a sűrűsödésben?

A sűrű információ rengetegében egy tágas, a pszichés regeneráció helyszíne lehet, ahol több tematikájú kert biztosítja a kikapcsolódás többirányú lehetőségét. A különféle téri szituációk/élmények a figyelmet a természetre irányítják, amelynek köszönhetően egy más irányú koncentráció szabadítja fel a gondolatokat. Ilyen területek pl. a lankás-ligetes természetközeli területek, a kertes kialakítású közösségi terek és a parkoló absztrakt képe, illetve a növényfolyosó különleges tere. A koncepció szerint a kert épített része két határozott négyzeten belül kap helyet. Az egyik négyzet az épület közvetlen környezetét jelöli ki, a másik a parkoló területét.

A fennmaradó területek természetes kialakításúak, lágy terepjátékkal valamint ligetes növénykiültetéssel. Az épület közvetlen környezetének kialakítása egy tematikára épül: burkolat és növényzet minél homogénebb szövetszerű kialakítására. A közösségi téren ebben a szövésben megjelenik a kondicionáló vízfelület is. Az Universitas utca mentén lévő lankás területet és a parkolót határoló terepjátékkal kiemelt területet egy szűk növényfolyosó köti össze, mely a vízszintes kiterjedésű zöldfelületet sűríti egybe, felvetítve azt egy függőleges irányba.