Magdolna Workshop

projekt neve: Magdolna  Workshop    
helyszín: Budapest    
tervezés  éve: 2012
építészek / tájépítészek: Christian  Burkhardt, Stefan Rettich, Tihanyi Dominika, Pozsár Péter, Kovács Árpád,  Szohr Gábor - Újirány Group – Karo* Architekten

A Goethe Intézet Making Heimat című projektjének lényege olyan közös építészeti platform létrehozása volt, ahol hasonló gondolkodású, szociálisan elkötelezett kelet-európai és német alkotócsoportok találkozhattak, és mutatkozhattak be egymásnak.

A közös csapatok egy-egy kelet európai város specifikus problématikáján gondolkodhattak együtt. A KARO Architekten és az Újirány Csoport alkotta formáció a budapesti 8. kerület egy területére, a Magdolna negyedre fókuszált. A frankfurti és a hamburgi workshopok alatt a terület kulturális alapokon nyugvó gazdaságfejlesztését elsődlegesen szem előtt tartva célunk az volt, hogy egy olyan stratégiát dolgozzunk ki, mely a helyiek szempontjait segíti felszínre hozni és a jövőre vonatkozó céljaik megfogalmazását és a helyi lakosok szerveződését segíti elő köztéri akciókon keresztül. A workshop eredményeként olyan akciótervet szeretnénk prezentálni, mely a tervezési és megvalósítási-fejlesztési folyamtok egy-egy hiányzó láncszemét képesek adni, komplexebbé és hatékonyabbá téve így a fejlesztés folyamatát és irányát.

Az utolsó, a budapesti workshop célja megvizsgálni, hogyan tud az építészet, időszakos szociális intervenciókon keresztül egy terület fizikai és szociális felvirágoztatásában segíteni. A terület felemelkedését az egyedi kulturális értékeire érdemes alapozni, így alapvető célunk a helyiek bevonásával a kulturálisan sokszínű ‘’Roma Otthon” megteremtése. Ennek elérésére egy olyan stratégiát dolgoztunk ki, mely a helyiek aktivizálását és bevonását teszi lehetővé a megújítás folyamatába. Ezen túl egy sor intervenciót és workshopot jelöltünk ki, melyek a 2013-as év folyamán megvalósíthatóak lehetnek.

koordináció: Frankfurt: Yorck Förster (DAM), Dr. Angelika Eder, Ulrich Everding and Wolfgang Franz from Goethe Institutes in Eastern Europe. Hamburg/Budapest: Nagy Márta és Galamb Zsuzsa (Goethe Intézet, Budapest)
partner: Rév 8 Zrt. Alföldi György, Horvath Dániel