Millenáris Park

projekt hivatalos neve: Millenáris Park
helyszín: Budapest
tervezés kezdete/kivitelezés: 2001
díj: Europa Nostra (2002)
tájépítész tervezők: Kovács Árpád, Lendvai Gábor, Muszbek Johanna, Pozsár Péter, Tihanyi Dominika, Wallner Krisztina
építész tervező: CÉH Zrt.
kivitelező: Harkai és Társa Kft.

A Ganz Villamossági Művek gyárterület rehabilitációjára a milleniumi ünnepségsorozat keretében került sor 2001-ben. A park koncepciójának alapját a Millennium, az állam és a nemzet fennállásának évfordulója képezi, melynek legfontosabb üzenete az alkotás, mely összeköti a múltat és a jövőt. Az alkotás a múlt eredménye és a jövő feltétele, melyek együtt határozzák meg jelenünket. A park az alkotás folyamatának térbeli leképezése.

Madártávlat

Szőlősorok

A látogató a tereken végighaladva tapasztalhatja meg az alkotás élményét. Ennek megfelelően két részre osztható a park: egy motivációs és egy interaktív területre. A motivációs térben a szokatlan elemek és az általuk szervezett tér ösztönözi a látogatót a környezet egyéni értelmezésére. Ilyen a tó, melyet fák pettyeznek, a szőlő, a dombvonalak által közrefogott búzamező,melyeket megszokott környezetükből kiragadva a városi térben képez inspirálólátványt. A második rész felé haladva a terek fokozatosan alakulnak át a szemlélődő térből a tényleges alkotásnak helyt adó interaktív térré.

Térszervezés szempontjából a park egy nagy, összefüggőtérként fogható föl, melyet különböző, koncepció szerint kapcsolódó, a tartalomfolyamatosságát tükröző kisebb terek összessége alkot. Az egyes részeket térszervező elemek fogják össze, mint például a dombvonalak, illetve a gyeppadok. Homogén tereket tagolnak intim részekké anélkül, hogy vertikálisan hangsúlyossá válnának. Ebben a térrészben a látogató saját maga tapasztalhatja meg a téralkotás élményét. Itta szerzett tapasztalatok, élmények alapján létrehozhat valami új, saját elképzelései szerint kialakított teret, térrészletet.

Helyszínrajz

Gyeppadok

Búzamező

Üvegfolyosó

Üvegfolyosó

Búzamező

Gyeppad

Gyeppad

Vízesés

Díszfüves pihenőterek

Díszfüves pihenőterek

Fák a tóban

Tologatható parki elemek