Ostrom utcai villakert

projekt hivatalos neve: Ostrom utcai villakert
helyszín: Budapest
tervezés kezdete/kivitelezés: 2010/2012
területnagyság: 1 m2
tájépítész tervezők: Kovács Árpád, Lendvai Gábor, Muszbek Johanna, Pozsár Péter, Tihanyi Dominika, Wallner Krisztina
építész tervezők: NEwLINE Építésziroda Kft. Bach Péter, Kisgergely Csaba

Az Ostrom utcai villa kertjét olyan terek hozzák létre, melyek szorosan kapcsolódnak a történeti környezet alakította vadregényes kert eredeti struktúrájához. Meseszerűségével elragadja az ott tartózkodót, benne járva újabb és újabb felfedezéseket téve a tér kitágul, és újra összeszűkül.

Sövények, üde virágos cserjefalak és buja illatos aljnövényzet alkotta terekben, lépcsős növénykaszkáddal tagoltan kapnak helyet a kert elvarázsolt „szobái”: a kerti-nappali, a sütögető gyep, a reggeliző terasz, a medencés tér, a rózsakert és az óriás sakktábla. Hol váratlan, hol a belső térből való kilátásra szervezve a kert nevezetes pontjaiként magán gyűjteményből származó szabadtéri szobrok, műalkotások, mint a kert tündérei vigyázzák a kert madarainak nyugalmát.

A tereplejtés adottságait meglovagolva, kismértékű tereprendezéssel létrehozott síkok és térlépcsőzések, rézsűk tagolják a zöld belső oázist, ahol a gyöngyvirágos, üde árnyékos zugokban fel-felsejlik a régi kert. Ugyanakkor olyan kerti elemekkel egészül ki a terület, melyek magukon hordozzák a művészi formába öntött megújulás lehetőségét, a látszóbeton támfalak fehér nyílként hasítanak bele virágos lejtőbe. A „falonkívüli” történeti-valóságba, felkiáltás ez: összekapcsolódás a történelemmel és a mával.