Paulay kert

projekt hivatalos neve: Paulay kert
helyszín: Budapest
tervezés kezdete/kivitelezés: 2000/2007
területnagyság: 430 m2
tájépítész tervezők: Lendvai Gábor, Szabó Edit, Tihanyi Dominika
építész tervezők: Bánáti + Hartvig Építész Iroda
kivitelező: Park-Line Kft.

A földszinti, térfalakkal határolt udvar fő koncepcionális célja az „otthonosság” megteremése a szabad térben. Ennek eszköze az otthonunkban található tárgyakra, formákra, és téri viszonyokra való reflektálás.

A kert térszervezése által éri el a kert felfedezésének élményszerűségét. A sűrű bambuszok közt megbújó szabályos négyzet alakú medencében- Szabó Edit szilikáttervező-művész egyedi tervezésű mázas kerámia kavics-szobrai, -csobogói, sejlenek fel, melyek mint felnagyított kavicsok hordozzák magukon az otthon talált tárgyak egyikének ismerős, szerethető voltát. Az otthont jelentő személyes tárgyak képére utalnak e türkizkékes árnyalatú, finoman eozinos felületű kavicsok.

A személyes hangulatot, az egyedi kötődést keltő tárgyak megbújnak a sűrű bambusznövényzetben, és amikor rábukkanunk a medencére, azok feltűnő színeikkel meghatározó képi élményt nyújtanak. A kavicsokhoz hasonló hatást kelt a hatalmas rozsdás edénybe ültetett Gingko fa is, mely szintén egy felnagyított szobanövény, illetve beltéri kaspó érzetét kelti a kerti látogatóban. A kert téri rendszere egy bekeretezett képhez hasonlítható. A medence és az azt körülvevő kert maga a „műalkotás”, melyet füstös paszpartu foglal keretbe.