Spirál irodaház kertje

projekt neve: Spirál  irodaház kertje    
helyszín: Budapest    
tervezés kezdete  / kivitelezés:    2007/2009    2100 m2                
tájépítész tervezők: Kovács  Árpád, Tihanyi Dominika, UILA Kft.  
építészek: Zoboki-Demeter  & Társaik Építésziroda Kft.          
kivitelező: Park-Line  Kft.

A kert az irodaház kerengője által közrefogott természeti képződmény. Az érszerű sétaút a “hegyvidéki plató” felől ereszkedik le a “domvidék” felé, az étteremterasz melletti tóhoz érkezve. Az erős képekben megfogalmazott látvány biztosítja a kert funkcióját: a szellemi rekreációt az ottdolgozók számára.

Tájépítészeti eszközök közül a terepjáték, a vízarchitektúra és a növényhasználat alakítja a kert hangulatát. A terepjáték jellege szerint a kertet 2 részre oszthatjuk. A két kertrész egy-egy belső udvarként értelmezhető. Az első a mozgalmasabb, a 3 m-es szintkülönbséget áthidaló keleti, ún. felsőkert. Ezt követi az ebédlő melletti kertrész lankás területe, az északi ún. alsó kert.

A kert egy természeti kép logikai menetét idézi: a hegyvidék átlalakulása síkvidékké. Ezt a képet erősíti a felső kert hegyvidéki platója, illetve az épített vízarchitektúra, mely az alsó kert területén egy erős keretek közé zárt tó formáját ölti, mely nagy esőzések alkalmával az ún. kavicsos árteret elönti vízzel - oldva a feszes keretet. A tó a tüzivíz tároló is egyben.