Széchenyi fürdő - Pálmaház

projekt  hivatalos neve:  Széchenyi Fürdő - Pálmaház  növényinstalláció  
helyszín:  Budapest    
dátum: 2008-2009  
területnagyság:  374 m2
author: Dominika Tihanyi       
világítástervezés:  Terebessy Tóbiás
dendrológia: Orlóczi László    látványtervek      
kivitelező:  Medence Csoport Bt.

A Széchényi fürdő Pálmaháza olyan multifunkcionális tér kíván lenni, amely napközben a relaxációt szolgálja, este viszont rendezvénytérré képes átalakulni. Ennek megfelelően a térben megfelelő méretű szabad teret kell biztosítani, mely a különféle léptékű események befogadására alkalmas.

Ezzel szemben egy pálmaház lényegét a benne lévő sűrű növényzet adja. Ezt az ellentétet próbálja feloldani az a megoldás, mely lehetővé teszi a növények magasba való helyezését, melynek köszönhetően a földön nem foglal helyet a növények ültetőközege. Az ún. “felhőelemek” egy sík fémháló felületből kerülnek kihajtogatásra. A pálmaház tartószerkezetéhez rögzítve, drótkötelek segítségével veszik fel helyüket a helység magasabb tereiben.

A felhőelemekben epifita növények kapnak helyet, melyek páraigényét párásítórendszer biztosítja. A növények ültetőközege nagy nedvszívóképességű, kis súlyú kertészeti kőzetgyapot. A kőzetgyapot egyedi nyomatú fóliával került takarásra. A kialakított egyedi növényinstalláció kísérlet egy újszerű térstruktúra kialakítására, mely egyben egy folyamatosan változó képi élményben részesíti az ott tartózkodót a pára és a napfény folyamatos változásának köszönhetően.