Szépvölgyi irodaház parkja

projekt hivatalos neve: Szépvölgyi irodaház parkja
helyszín: Budapest
tervezés kezdete/kivitelezés: 2002
területnagyság: 8,5 m2
tájépítész tervezők: Czinki Dorottya, Kovács Árpád, Lendvai Gábor, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika
építész: Iványi László
kivitelező: Tiszafa Bt.

A koncepció alapját a HVG hetilap adja, mely hétről hétre összefüggő, átfogó képet igyekszik adni a világ egyes folyamatairól. A lap olvasása során a világ történéseinek egymásra hatását, illetve az azok közti összefüggésrendszert figyelhetjük meg.

A kert ezen alapgondolatot ábrázolja, ahol az események hatásvonalak képében fogalmazódnak meg. Ezen hatásvonalak egymásra, és a különféle növényi formációkra folyamatos hatással vannak: torzítják egymást. Ezáltal a kert elemei egy összefüggésrendszerbe rendeződnek. A hatásvonalak vertikálisan, fémlemez formájában kerülnek kialakításra, ezáltal 20cm-es terepugrásokat eredményezve. A terepszint mozgása az alapsíkot is elmossa, nem tudjuk konkrétan, hol van a kicsit följebb vagy a kicsit lejjebb.

A fém szalagok a zöld fűben land-art szerű hatást érnek el, ahol a statikus kép a haladó mozgása által folyamatosan változó képpé alakul. Ez úgymond egy meditatív állapotot idéz elő a nézőben. Ahogy tengerparton a víz mozgása, itt a talajszintek színhatással megtámogatott játéka: a séta közben folyamatosan változó kép stimulálja a szellemi munkát. Ez az irodaházban dolgozók számára az aktív regenerációt szolgálja.