Teleki tér, közösségi park

projekt neve: Teleki  tér, közösségi park    
helyszín: Budapest    
tervezés  kezdete / kivitelezés    2013 /  2014    
méret: 14.000  m2
szerzők: B. Orosz  Orsolya, Kovács Árpád, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika        
3D: Safranek  Zita

A Teleki téren létrejött részvételi tervezés célja a jelenleg erősen lepusztult tér helyén egy olyan közösségi park létrehozása, melynek kialakításában a környék lakói is részt tudnak venni. A folyamat maga egy olyan nyitott 10 hetes workshop/műhelymunka sorozat volt, melyhez bárki, bármikor csatlakozhatott.

A részvételre egy „Milyen legyen a Teleki tér?” kérdéssel címzett plakát invitálta a környéken lakókat. Az alkalmazott tervezési módszertan egyenes leképezése volt egy szakmai tervezési folyamatnak, így elmondható, hogy a résztvevők tervezőtársakként vettek részt abban a tervezésben, amely voltaképpen saját életükre vonatkoztatott jövőképük definiálása is volt egyben.

A közös tervezés célja a park kialakításának közös, konszenzuson alapuló megfogalmazásán túl az volt, hogy a hosszú folyamat során létrejöjjön egy olyan civil szervezet, amely a tervezési szakaszt követően a közösségi park kivitelezési, fenntartási fázisában, valamint közösségi programok szervezésében is aktív részt vállal, ezáltal a folyamatalapúságot biztosítva.