Wein János Park

projekt hivatalos neve: Wein János Park
helyszín: Budapest
tervezés kezdete/kivitelezés: 2016/2017
tájépítész tervezők: Barcsay Gergő, Horváth Bettina, Szohr Gábor

A Wein János park Budapest XIII. kerületében található, lakótömbök által határolt belső park. A tájépítészeti koncepcióban megformált ortogonális térszerkezet az Újlipótvárosra jellemző raszteres beépítési módra és építési stílusra (ArtDeco, Bauhaus) reagál, merítve a közelben található Szent István park formavilágából és növényhasználatából.

A park előterében két funkcionális egység található:egy városhoz kapcsolódó burkolt tér Wein János szobrával, amely a hátsó részekfelé történő áthaladást is szolgálja, valamint egy zöldebb, csendesebb,pihenésre alkalmas füves terület. A kerítésen belül egy gumi borítású játszótalálható. A megszokott játszótéri elemek helyett olyan térstruktúrákat hoztunklétre, amely változatos téri helyzetet és térplasztikát teremt: különbözőmagasságú dombok, terepalakulatok jelennek meg, ami játékra, futkározásra,mászásra hívogatja a gyerekeket.

Az egységes bézs színű öntött gumi burkolatúterepplasztika mellett egy kiemelt út is megy a területen, ami elválasztja atéri egységeket, ülőfelületként, de útként- hídként is működik. Ez az út egybenegy rollerpálya nyomvonalat is leír, szegélyezi a terepplasztikákat vagy éppenáthalad rajtuk.A játszótérhez egy hátsó kertrész is kapcsolódik, melykifejezetten belső udvarként- kertként működik. Ezt a rekreációs intimzöldterületet  a  lakók a saját kertjükként tudhatják ésgondozhatják.